PODZEMNA EKSPEDICIJA: Semir Osmanagić i Novak Đoković u piramidama i praistorijskim tunelima

Ovo je treća posjeta najboljeg svjetskog tenisera Visokom.

Treća posjeta najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića bosanskim piramidama i praistorijskim tunelima u Visokom trajala je pet dana, od 3.-7. maja 2021.

Ovaj put Novak je došao sa suprugom Jelenom i djecom Stefanom i Tarom, kako je i najavio prošle godine.

Najuzbudljiviji događaj posjete bila je ekspedicija Novaka i Semira duboko u podzemne tunele, u sekciju ispunjenu vodom, koja je zatvorena za posjetioce.

Novak je imao privilegiju da uđe u prostor u koji ljudska noga nije kročila posljednjih pet hiljada godina.

U punoj zaštitnoj opremi, s kacigama i baterijama, mala tročlana istraživačka ekipa bila je u mogućnosti da vidi dokaze gradnje tunela i suhozidova milenijumske starosti.

Kretali su se po tlu s otopljenom glinom u koju su noge upadale i teško se izvlačile, hladna voda im je prolazila kroz zaštitnu opremu, a onda su se provlačili ispod niskih svodova.

Atmosferi su doprinosili kristalno bistra i čista voda, odlično disanje, tajanstveni ‘nevidljivi’ pratioci i osjećaj potpunog mira.

Na kraju tunela, ušli su u komoru iz koje vode dva nova tunela, ali su bila ispunjena šljunkom. Tu su predahnuli, opustili se i osjetili nevjerovatan duhovan spokoj.

Nakon posjete tunelima, novinar najtiražnijeg dnevnog lista u BiH je konstatovao da su Đoković i Osmanagić svojim prijateljstvom i aktivnostima više uradili na korektnim odnosima u regionu nego pojedini političari u posljednje tri decenije.

Novak je govorio o saradnji, prijateljstvu i miru kao viziji budućnosti, a Semir o komunikaciji, razumijevanju i gostoprimstvu koje dolazi is srca Bosne i Balkana prenosi expresstabloid.

,

.

.

.

.