“OTVARANJEM AMBASADE U JERUSALIMU IZDALI STE TURSKU”: Erdogan okreće leđa Kosovu

Turski predsednik besan zbog odluke koja je doneta

Nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova i otvaranje “kosovske ambasade” u Jerusalimu zabrinulo je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi Ekonomija Onlajn.

Erdogan veruje da je Kosovo tim postupkom izdalo njega i muslimanski svet, navodi švedski list “Dagens Niheter”.

Ministarstvo spoljnih poslova Palestine takođe je reagovalo na uzajamno priznanje Kosova i Izraela, ocenivši taj čin razočaravajućim i pozivajući “Kosovo” da poništi odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom državom (Izrael) i izjava o nameri da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da bi ubedilo svet da ga prizna – navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva.

Izrael i “Kosovo” su zvanično uspostavili diplomatske odnose 1. februara na onlajn svečanosti. Nakon zvaničnih izjava ministarke spoljnih poslova kosova Meljize Haradinaj Stuble iz “ministarstva” u Prištini i izraelskog ministra spoljnih poslova Gabrijela Aškenazija, zahvalili su i čestitali jedno drugome.

Aškenazi je taj dan nazvao istorijskim i zahvalio se Sjedinjenim Američkim Državama na njemu, a zatim otkrio ploču sa natpisom “Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael”.

Priznanje Kosova od strane Izraela je dio sporazuma između Prištine i Beograda u čemu je posredovala administracija Donalda Trampa u septembru prošle godine.

Sporazum je takođe obuhvatio uzajamno priznanje između Kosova i Izraela, kao i posvećenost “Beograda i Prištine da uspostave svoje ambasade” u Jerusalimu. Kosovo je prva država sa većinskom muslimanskim stanovništvom koji je otvorio ambasadu u Jerusalimu.

(srbijadanas)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.