Zemlje EU pokreću drastične mjere kako bi spriječile krizu, spašavaju kompanije

Europske vlade pišu bjanko-čekove kako bi zaštitile kompanije i zaposlenike od duboke recesije u koju globalna ekonomija ubrzano tone zbog pandemije.

Francuska je odabrala do sada najhrabriji pristup obećavši da neće dopustiti da nijedna tvrtka propadne zbog posljedica bolesti koja je natjerala velika i mala poduzeća da obustave poslovanje.

Vlada će garantirati kredite u vrijednosti od stotinu milijardi, odgoditi plaćanje poreza i obustaviti račune za stanarine i komunalne usluge za manje tvrtke. Francuska država spremna je ići i dalje, nacionalizujući industrije ako bude potrebno, piše CNN Business.

“Nijedna francuska tvrtka, bez obzira na veličinu, neće biti izložena riziku od urušavanja”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron u televizijskom nacionalnom obraćanju u ponedjeljak.

Njemačka mobilizira najmanje 500 milijardi eura

Željezna posvećenost opstanku poslova, kao dio odgovora na epidemiju koju je Macron usporedio s “ra*om”, posljednji je u nizu dramatičnih planova europskih vlada dok se utrkuju suprotstaviti se epidemiji koja ubija tisuće ljudi i slama i globalne divove kao što su Renault (RNLSI) i Lufthansa (DLAKY), ali i trgovine, kafiće i restorane.

Njemačka mobilizira najmanje 500 milijardi eura (550 milijardi dolara) garancija za kredite i obavezala se da će osigurati neograničenu likvidnost tvrtkama pogođenim pandemijom, što je dio skupa mjera koje je ministar financija Olaf Scholz prošlog tjedna opisao kao “teško naor*žanje”.

Ova će zemlja također olakšati tvrtkama pristup kreditima koje je dala državna razvojna banka i odgoditi plaćanje poreza.

“Zbog visokog stupnja nesigurnosti u trenutačnoj situaciji, vlada je odlučila ne postavljati nikakva ograničenja u opsegu ovih mjera”, priopćila je njemačka vlada.

“Ako postoje znakovi ozbiljnih poremećaja u ekonomiji, njemačka će vlada koristiti sve raspoložive resurse da se snažno tome suprotstavi”, dodaje.

Španjolska predstavila paket mjera

Španjolski premijer je u utorak predstavio paket za spašavanje u iznosu od 200 milijardi eura (220 milijardi dolara) i rekao da će vlada osigurati sav kapital potreban da spriječi da tvrtke bankrotiraju.

Velika Britanija se također u utorak uključila u borbu, nakon što je kritizirana zbog odgođene reakcije na krizu jer je u ponedjeljak samo predložila ljudima da izbjegavaju okupljanja u velikim grupama.

Britanski ministar financija Rishi Sunak najavio je da će vlada podržati početnih 330 milijardi funti (400 milijardi USD) kredita za tvrtke. Davatelji hipotekarnih kredita složili su se da će odgođeni plaćanja za tri mjeseca ljudima koji su pogođeni koronom, rekao je on.

“Nikada se nismo suočili s ekonomskom borbom poput ove, ali dobro smo pripremljeni”, rekao je Sunak. “Napravit ćemo sve što je potrebno.”

Uzeto zajedno, obaveze iznose više od 1,5 bilijuna dolara i mogle bi biti i puno veće.

Ekonomisti: Svijet tone u recesiju

Ekonomisti kažu da bi odlučna akcija podrške poduzećima sada, s mjerama kojima se osigurava da se radnici neće suočiti s financijskom propašću ako budu otpušteni, mogla dramatično ograničiti traumu prouzrokovanu ograničenjima putovanja i javnog života i pomoći ekonomijama da se brzo vrate nakon krize.

Uvođenje mjera potrebno je brzo. U Europi se zaustavlja cijeli proizvodni sektor, trend koji je naglašen najavom njemačkog Volkswagena (VLKAF) u utorak da se priprema za zatvaranje većine svojih proizvodnih pogona na kontinentu.

To je došlo dan nakon što su Fiat Chrysler (FCAU), vlasnik Peugeota ​PSA Group (PUGOI) i Renault najavili zatvaranje ukupno 35 proizvodnih pogona širom Europe.

Ekonomisti kažu da svijet tone u recesiju, koju definiraju dva uzastopna kvartala negativnog rasta. Analitičari nizozemske banke ING rekli su u ponedjeljak da bi “drastične” mjere koje je poduzeo Macron mogle ograničiti ekonomsku kontrakciju u Francuskoj na 1% ove godine.

“Vjerujemo da će ove mjere pomoći francuskoj ekonomiji da se brže oporavi nakon duboke recesije koju je prouzrokovala korona i da će treći kvartal dostići s ograničenim brojem velikih bankrota, a samim tim i stopom nezaposlenosti daleko ispod one koju bi mogla prouzrokovati recesija ovog obujma”, napisali su u izvještaju.

SAD čeka odobrenje Kongresa

Nacionalne vlade dobivaju podršku Europske unije za sveobuhvatni pristup. Margrethe Vestager, najviša službenica Europske komisije, izjavila je u utorak da se zalaže za ublažavanje antitrustovskih pravila koja će omogućiti tvrtkama da dobiju državne donacije do 500.000 eura (550.000 USD) i kredite sa subvencioniranim kamatama.

Sjedinjene Države tek trebaju najaviti glavne stimulativne mjere usprkos tome što imaju skoro 5000 slučajeva korone. Trumpova administracija predlaže plan spašavanja koji će koštati procijenjenih 850 milijardi dolara, ali nema garancije da će ga odobriti Kongres.

Parlament je u međuvremenu odobrio nacrt zakona koji će poboljšati mrežu društvene sigurnosti za radnike koji su pogođeni, ali odredbe o plaćenom bolovanju i medicinskoj odsutnosti bile bi dosta slabije od onih koje su na snazi u Europi, čak i ako prijedlog prebrodi otpor republikanaca u Senatu.

Američkim aviokompanijama brzo nestaje gotovine i vjerojatno će im trebati dodatni iznos pomoći ako prežive krizu, ali izravna financijska pomoć tvrtkama mogla bi se pokazati kontroverznom u zemlji koja je spasila svoje banke i proizvođače automobila nedavno, tijekom globalne financijske krize.

“Imamo još puno posla”, rekao je u utorak američki ministar financija Steven Mnuchin – i to moramo brzo obaviti prenosi index.hr.

.

.

.

.

.

.