Važno otkriće: Evo koliko dugo koron ostaje na plastici i kartonu, i kako ukloniti

UTVRĐENO je da korona može preživjeti na plastičnim i čeličnim površinama i do tri dana, dok u česticama u zraku može živjeti oko tri sata, kaže nova studija čije rezultate donosi CNN.

Studija koju su financirali američki Nacionalni instituti za zdravlje objavljena je prošli tjedan, a u utorak je dopunjena novim detaljima, piše CNN.

Studija je otkrila da je stabilnost nove korone, “slična onoj kod stare u eksperimentalnim uvjetima”.

Rezultati ovog laboratorijskog testiranja omogućili su istraživačima utvrditi koliko dugo se novi korona zadržava na površinama oko nas, a koliko dugo preživljava u zraku, iako znanstvenici ističu da je potrebno još istraživanja kako bi to bilo definitivno utvrđeno.

Ovo su najvažniji zaključci do kojih je došla studija koja je dopunjena u utorak:

1) Korona uspijeva preživjeti 72 sata na nehrđajućem čeliku i plastici.

2) Čak četiri sata se zadržava na bakru, dok 24 sata živi na kartonu.

3) U aerosolima, česticama i kapljicama zraka, uspijeva ostati aktivan tri sata.

Studija ukazuje da je prenošenje korone moguće putem zraka i određenih materijala, a ovi načini prenošenja povezuju se sa širenjem  u bolničkom okruženju, u kojem može doći do “superširenja”, prilikom čega jedan oboljeli može zaraziti desetke ili stotine ljudi, pišu istraživači.

Istraživači i dalje proučavaju

Druga studija koja je objavljena prošlog mjeseca u časopisu The Journal of Hospital Infection otkrila je da ljudski korona, kao što je onaj koji izaziva SARS, mogu preživjeti na predmetima koji nas okružuju – metalnim, staklenim i plastičnim – čak devet dana ako površine koje su od ovih materijala nisu dezinficirane.

Ovo otkriće je od velikog značaja za daljnja istraživanja, jer je SARS najbliži poznati srodnik novog korone.

“Kao što je već poznato, on se može prenijeti preko kapljica i sićušnih dijelova tekućine. Kada one izađu iz inficirane osobe, prelaze određenu udaljenost prije nego što nađu mjesto na kojem se zaustavljaju.

U tim situacijama, u zdravstvenim ustanovama veoma je važno da osoblje poduzme dodatne mjere opreza, kao što je nošenje maski”, kaže liječnica Maria Van Kerkhove, epidemiologinja iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako obaviti dezinfekciju

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se novi koron prenosi uglavnom zračnim putem, preko čestica koje u zrak dospijevaju kroz kašalj i kihanje.

“Moguće je da se osoba zarazi dodirivanjem površine ili predmeta koji na sebi ima virrus ako nakon toga dotakne usta, nos ili oči, ali ovo nije glavni način na koji se širi”, piše na stranici Centra.

Prema savjetima koje su oni istaknuli, treba redovno dezinficirati površine i predmete koje često dodirujete, kao što su stolovi, radne površine u kuhinji, prekidači za svjetlo, kvake i ručke ladica i ormara.

Najbolje je čistiti sapunom i vodom i dezinficirati otopinama s određenom količinom izbjeljivača ili al**hola ili dezinfekcijskim sredstvima koja imaju visok postotak al**hola prenosi index.

.

.

.

.

.

.