Niža od očekivane: Evo kolika je stvarna sm*tnost u Wuhanu od početka pandemije

Od Korone je u Wuhanu, epicentru pandemije, um*lo 1,4 posto oboljelih, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak koje ističe da je s godinama oboljelih rasla i sm*tnost.

Bolest , koja je buknula u Kini krajem 2019., širi se velikom brzinom u svijetu gdje je potvrđeno više od 200.000 slučajeva zaraze te je više od 9000 ljudi um*lo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je navela prošlog tjedna da je vi*us sm*tonosan za 3,4 posto zaraženih.

No, zbog ograničenih mogućnosti testiranja ili odluke nekih jako zahvaćenih zemalja da više ne testiraju, broj potvrđenih slučajeva je vjerojatno jako podcijenjen u odnosu na broj stvarno zaraženih.

Smrtnost od ko*onavirusa niža od očekivane

Neki stručnjaci zaključuju da je sm*tnost čak i puno niža.

Po zaključku ekipe kineskih znanstvenika koji su u četvrtak objavili rezultate istraživanja u časopisu Nature Medicine, nakon razvoja simptoma  postoji 1,4 posto vjerojatnosti sm*tnog ishoda.

“Procjena stvarnog broja slučajeva, neophodna za određivanje težine slučaja, složena je u preopterećenom zdravstvenom sustavu koji ne može sa sigurnošću odrediti broj slučajeva”, napisali su znanstvenici.

Kontinentalna Kina je 29. veljače bilježila 79.394 potvrđena slučaja i 2838 um*lih (ili 3,5 posto sm*tnosti među pozitivnim slučajevima), od kojih većina u Wuhanu.

No autori drže da blaži slučajevi nisu ubrojani i smatraju da je njihova procjena sm*tnosti prikladnija za procjenu.

Pet puta veće šanse za sm*t osoba starijih od 59 godina od onih između 30 i 59 godina

Broj um*lih “prije svega ovisi o težini simptoma razvijenih kod zaražene osobe i to pitanje bi trebalo biti u središtu pozornosti”, napisali su.

Istraživanje koje je vodio infektolog sveučilišta u Hong Kongu Joseph Wu bavilo se i odnosom dobi i sm*tnosti.

Postoji pet puta viša vjerojatnost da će um*ijeti osobe starije od 59 godina od onih između 30 i 59 godina. Mlađi od 30 godina su za 60 posto manje ugroženi od sredovječnih.

Opasnost od razvoja umjerenih simptoma do teških raste oko 4 posto po godini starosti unutar skupine između 30 i 60 godina.

Joseph Wu drži da su te informacije važne za Europu koja je sada epicentar pandemije prenosi index.

.

.

.

.

.

.

.

.

.