Liječnici tvrde da je prva žrtva korone odbila bolnicu, obitelj tvrdi suprotno

Prem*nuli Istarski ugostitelj Nino Kernjus bio je pozitivan na koronu, potvrđeno je na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Njegov sin Ivan Kernjus za Index je ispričao što se sve događalo, ustvrdivši da nije istina da je njegov otac odbijao liječničku pomoć, već da po njega nisu došli liječnici kad su trebali.

Sin prem*nulog za Index ispričao što se dogodilo

“U restoranu su 7. ožujka bili Talijani koji su prošlog petka tati javili da su pozitivni na koronu i tata je već u subotu dobio temperaturu i odmah je zvao dežurnog epidemiologa iz Umaga, Damira Leku.

On mu je rekao da obavezno bude u samoizolaciji i izoliran. U ponedjeljak ujutro je tata opet zvao epidemiologa, a doktor mu je rekao da se spremi i dok se tata spremao za u bolnicu, doktor je opet nazvao i rekao da nema tehničkih uvjeta pa da će doći po njega u utorak.

Potom je doktor opet nazvao u utorak i rekao da će doći, ali opet nije došao. Ponovno je nazvao i rekao tati da će ipak doći u srijedu”, ispričao je za Index Ivan Kernjus.

“Nije istina da je tata odbijao liječničku pomoć”

Navodi kako se ocu tu noć jako pogoršalo stanje i hitna je došla po njega u zaštitnim odijelima, no tata je, kaže, prem*nuo.

“Dakle nije istina da je tata odbijao liječničku pomoć, ja sam se danas čuo s epidemiologom kojeg je tata zvao, Damirom Lekom, i njemu je strašno žao da se sve tako dogodilo. Mislim da se dogodio čitav splet nesretnih okolnosti i na žalost tako je završilo”, rekao nam je Ivan Kernjus.

Epidemiolog za Index: Ne želim gubiti vrijeme na telefon

Index je kontaktirao epidemiologa Damira Leku kako bismo čuli zašto nisu mogli u ponedjeljak odmah doći po Antona Kernjusa.

“Za sve informacije se obratite Kriznom stožeru. Stvarno ne bih davao nikakve izjave, nemojte me krivo shvatiti, ali imam ljude koje moram slati u bolnicu pa ne želim gubiti vrijeme na telefon”, rekao nam je epidemiolog Leko.

Stožer je potvrdio da je Nino Kernjus bio zaražen koronom

Inače, na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrđeno da je um*li muškarac u Istri imao koronu.

“Bris kod te osobe je potvrđen kao pozivan na koronavirus. Tijekom dana će biti napravljene sve radnje koje trebaju dovesti do informacija o tome je li smrt uzrokovana koronavirusom ili nečim drugim”, istaknula je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić na konferenciji za medije.

Markotić: Nemamo informaciju o propustima

“Nemamo informaciju o bilo kakvim propustima. Čekamo dodatni nalaz da se vidi točan uzrok sm*ti. Kad ih dobijemo, sve ćemo objaviti”, dodala je.

“Gospodin spada u rizičnu skupinu. Nije neočekivano da će u rizičnoj skupini biti sm*tnih slučajeva, ali pričekajmo rezultate obdukcije. Bliski kontakti se testiraju”, kaže Markotić.

Beroš šalje zdravstvenu inspekciju

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je rekao da će se ovim slučajem baviti zdravstvena inspekcija.

“Uputit ćemo zdravstvenu inspekciju da ispita sve okolnosti o ovom slučaju”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Šef Zavoda za javno zdravstvo Istre ustvrdio da je Kernjus odbio smještanje u bolnicu

Podsjetimo kako je jučer na press konferenciji ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao da je u slučaju um*log iz Istre riječ o starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je moguće da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom pa je bila u samoizolaciji.

Stojanović je rekao da je tek u utorak došlo do pojave blagih simptoma, zbog čega je, navodi, osobi sugerirano da se smjesti u Opću bolnicu Pula, ali da je Kernjus to odbio, te da je preko noći došlo do pogoršanja te da je prem*nuo.

Sin pokojnog ugostitelja Ivan Kernjus još nam je jednom ponovio kako informacije koje je iznio istarski Stožer nisu točne i da mu otac nije ni u jednom trenu odbio liječničku pomoć, već da pomoć njemu nije došla kad je trebala prenosi index.hr.