Evo zašto je Amerika u teškom stanju: Američka vlada očekuje da će epidemija trajati 18 mjeseci

Dva mjeseca nakon prvog slučaja zaraze koronom u SAD-u vlada te zemlje sprema se na 18-mjesečnu epidemiju vir*sa u nekoliko valova, piše CNN.

U zadnja 24 sata broj zaraženih porastao je za 40 posto te ih je sad više od 9000, a prem*nulih je najmanje 149.

Guverneri saveznih država danima su pozivali na odlučniju reakciju federalne vlade. Za to vrijeme su u praktički svim saveznim državama nastupile potpune ili djelomične mjere karantene.

Zatvorene su škole, zabranjena su javna okupljanja, a kafići i restorani su gotovo svugdje ograničeni samo na usluge dostave.

Gradonačelnik San Francisca je naredio građanima da ostanu kod kuće i da izlaze samo u slučajevima krajnje nužde pa je u široj okolici tog grada u karanteni gotovo deset milijuna ljudi.

Bolnice diljem SAD-a prijavljuju golemi nedostatak opreme, a veliki problem predstavlja i činjenica da Amerika praktički nema javno zdravstvo već samo privatno. Procjenjuje se da oko 30 milijuna Amerikanaca nema nikakvo zdravstveno osiguranje.

Najkritičnije je na jugu Georgije gdje su bolnice u malo manje od dva tjedna potrošile zalihe koje su trebale trajati pet ili šest mjeseci, a država New York zatražila je od federalnih vlasti 110.000 bolničkih kreveta jer kronično nema mjesta u bolnicama.

Predsjednik Donald Trump poslao je američki vojni bolnički brod u New York koji će, kad stigne za tjedan dana, služiti kao bolnica u gradskoj luci. Na snazi je i “Defensive Production Act”, zakon iz 1950. godine koji u ratnim uvjetima omogućuje državi da kontrolira sve proizvodne procese.

“Svi govore o nekakvom smanjivanju krivulje zaraženih. Ja ne vidim nikakvu krivulju. Ja vidim val koji će uskoro postati tsunami koji će skršiti naš zdravstveni sustav”, rekao je guverner države New York Andrew Cuomo.

.

.

.

.

.

.

.

.

.