Britanski naučnici potvrdili: Samoizolacije bi mogle potrajati gotovo dvije godine

Mjere samoizolacije, preporučene u cilju suzbijanja daljnjeg širenja korone, mogle bi trajati i do 18 mjeseci, odnosno sve dok cjepivo protiv ovog oboljenja ne bude dostupno u širim razmjerima, pokazuje studija iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja je također ukazala i da je prvobitna strategija ove države u borbi protiv virusa mogla potencijalno dovesti do sm*ti 250.000 ljudi.

Izvješće koje je izdao Imperial College tvrdi je da bi najdjelotvornija strategija u borbi protiv pandemije korone bila ona koja podrazumijeva opće uzdržavanje, slično onome što su kineske vlasti već provele, a koja bi podrazumijevala prakticiranje društvenog distanciranja sa samoizolacijom inficiranih slučajeva, kao i kućnom karantenom za članove njihovih obitelji.

Sm*t 250.000 ljudi

Mjere kojima bi se na ovaj način radilo na suzbijanju epidemije trebale bi ostati na snazi sve dok primjena cjepiva protiv korone ne postane dovoljno raširena, a što bi, prema studiji, moglo potrajati sljedećih 18 mjeseci.

Prethodno objavljena strategija vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, a koju studija Imperial Collegea naziva “strategijom ublažavanja” i koja je podrazumijevala samoizolaciju zaraženih i njihovih obitelji, bez ikakvih mjera koje se odnose na ostatak populacije, mogla bi usporiti širenje korone, ali ne i zaustaviti ga, sugerira se u studiji.

Ovo je moglo rezultirati sm*ću i do 250.000 ljudi kako navode istraživači s Imperial Collegea, pri čemu ne bi svi sm*tni slučajevi potjecali isključivo od korone, već i od drugih bolesti jer bi uslijed preopterećenja zdravstvenog sustava tretman drugih oboljenja zbog toga trpio.

“Tri tjedna smo iza Italije”

Izvještaj je izvršio pozitivan utjecaj na donositelje odluka u Ujedinjenom Kraljevstvu te je koincidirao s Vladom ove države koja je objavila nove smjernice, a koje se odnose na britansku javnost, uključujući i preporuke za izbjegavanje restorana, kafića, kao i rad od kuće kada je to izvedivo, navodi Forbes.

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronom u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao je za 26% i iznosi 2626 oboljelih. Broj um*lih je 104, pri čemu su u pitanju većinom bile osobe starosti između 45 i 93 godine, s već ranije narušenim zdravstvenim stanjem.

Direktor MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis, Neil Ferguson, a koji je rukovodio studijom Imperial Collegea, izjavio je da je “u pogledu širenja, Ujedinjeno Kraljevstvo tri tjedna iza Italije, a dva tjedna iza Francuske i Španjolske” prenosi index.

.

.

.

.

.

.

.

.