FZJZ: U narednih 15 dana u BiH očekujemo skok broja oboljelih

U narednih petnaest dana u Bosni i Hercegovini može se očekivati porast broja novooboljelih od korone bez obzira na sve mjere koje poduzimamo – izjavila je za Fenu epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić.

– Bez obzira na to što svaki dan poduzimamo nove mjere koje postaju rigoroznije, bez obzira što svi koji dođu u BiH moraju u karantenu, očekujemo sličan scenario kao u zemljama u okruženju i porast broja oboljelih u narednim danima – kazala je dr. Jurić u razgovoru za Fenu.

Istakla je kako je nerealno ovu epidemiju porediti s ranijim epidemijama gripe, dodavši kako za epidemiju korone “vrijede neka nova pravila”.

– Bitno je istaći da nije jednako sm*tonosna kao gripa, ali postoje mnogi indikatori koji upućuju na opasnost pojedine infekcije, a to nije samo stopa sm*tnosti. Ovaj virus znatno je opasniji od virusa gripe i to je vrlo važno istaknuti – poručila je dr. Jurić.

Kazala je kako je u ovoj situaciji bitna samozaštita, kao i pridržavanje preporučenih mjera za suzbijanje širenja epidemije.

– Samoizolacija, samozaštita, higijenske mjere, kao i socijalna distanca izrazito su važne za građane u ovoj situaciji – ocijenila je te poručila građanima da ih ne može zaštiti nijedna mjera ako sami sebe ne zaštite.


– Bez obzira koliko vas sustav štiti, najviše možete pomoći sami sebi – naglasila je dr. Jurić.

Savjetovala je građanima da ne kupuju pan*čno jednokratne maske jer im one, kako je kazala, neće pomoći, istakavši kako su bolji izbor rukavice za jednokratnu uporabu.

– Ako dođe do većeg broja oboljelih, kad građani budu trebali ići u trgovine, u nabavke i slično, trebat će im jednokratne rukavice. Isto tako, bitno je imati sredstva za dezinfekciju na bazi al*ohola, provjetravati prostorije jer su vi*usi osjetljivi za UV sunčeve zrake, što više boraviti na otvorenom, a što manje u zatvorenom prostoru s većim brojem ljudi – poručila je dr. Jurić.

Ona je još jednom pozvala građane da ne pan*čare, da se pridržavaju uputa stručnjaka, a da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma telefonski jave svom liječniku koji će ih uputiti šta dalje trebaju poduzeti prenose vijesti.ba.

/

/

/

/