Stroge mjere: Sebija Izetbegović pozvala Predsjedništvo i Vijeće ministara da zatvore granice Bosne i Hercegovine

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović je za portal Klix.ba kazala kako poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara BiH da zatvore državnu granicu zbog pandemije koronavirusa.

“Bosna i Hercegovina još uvijek ima vremena da adekvatno reaguje na pandemiju i izbjegne stanje u kojem su se našle zemlje poput Italije. Tim povodom apelujem na članove Predsjedništva BiH i Vijeće ministara BiH da postignu dogovore i zatvore državnu granicu u interesu svih građana Bosne i Hercegovine“, rekla je Izetbegović.

Ona je istakla da će, ukoliko izostane adekvatna reakcija državnih organa, već sredinom aprila zbog vjerskih praznika, odnosno katoličkog Uskrsa, mnogi ljudi iz najpogođenijih zemalja doći u Bosnu i Hercegovinu, a što će predstavljati ozbiljnu zdravstvenu prijetnju našoj zemlji.

„Mjesta pan.ci nema, ali situacije je ozbiljna. Dovoljno je samo pogledati šta se dešava u Italiji u kojoj je zdravstveni sistem mnogo napredniji i skuplji od bosanskohercegovačkog. Zdravstvene ustanove u BiH neće se moći nositi s takvim pojavama“, kazala je Izetbegović.

Zaključila je riječima da je izbijanje pokazalo sve slabosti zdravstvenog sistema koji se pod hitno mora reformisati.

Izetbegović je pozvala građane Bosne i Hercegovine da zbog svoje zdravstvene sigurnosti, ali i sigurnosti drugih budu odgovorni i postuju propisane mjere

(klix.ba)

.

.

.

.

.

.

.

.

.