Ogromne kazne: Za izbjegavanje samoizolacije 3 godine zatvora

Razmatra se dodatno postrožavanje zakonskih sankcija za one koji se ne pridržavaju pravila samoizolacije i rigorozna policijska kontrola

U Hrvatskoj su predviđene vrlo stroge kazne zatvora za kršenje uvjeta samoizolacije kao što je to bio ska..alozni slučaj muškarca koji se u četvrtak, unatoč toga što mu je bila određena spomenuta zdravstvena mjera, pojavio s djetetom na pregledu u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Zbog toga je naložena dezinfekcija bolničkog prostora i samoizolacija djelatnika bolnice, te ostalih pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženim.

Stručnjaci ozbiljno upozoravaju kako samo nekoliko ponovljenih slučajeva, poput ovoga iz bolnice u Klaićevoj, može dovesti do golemog povećanja broja zaraženih u Hrvatskoj i širenja epidemije korone.

U Hrvatskoj su predviđene vrlo stroge kazne zatvora za kršenje uvjeta samoizolacije kao što je to bio skandalozni slučaj muškarca koji se u četvrtak, unatoč toga što mu je bila određena spomenuta zdravstvena mjera, pojavio s djetetom na pregledu u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Zbog toga je naložena dezinfekcija bolničkog prostora i samoizolacija djelatnika bolnice, te ostalih pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženim.

Stručnjaci ozbiljno upozoravaju kako samo nekoliko ponovljenih slučajeva, poput ovoga iz bolnice u Klaićevoj, može dovesti do golemog povećanja broja zaraženih u Hrvatskoj i eksplozije epidemije korona virusa.

Prema članku 180. Kaznenog zakona RH, koji se odnosi na širenje i prenošenje zaraznih bolesti, predviđena je kazna zatvora od tri godine za osobe koje se, ne pridržavajući mjera zaštite, drugoga zaraze opasnom zaraznom bolešću.

Čak i oni koji nikoga ne zaraze, a ne postupaju po propisima i naredbama državnih tijela, dobit će kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

U Hrvatskoj su, do petka 13. ožujka, koronavirusom zaražene 32 osobe, a njih 5991 je stavljeno pod zdravstveni nadzor. Većina se njih odgovorno i savjesno pridržava mjera sprječavanja širenja zaraze, uključujući i samoizolaciju.

Na taj način štite vlastito i zdravlje bližnjih. Ipak, neki ne slijede te važne mjere riskirajući širenje zaraze na druge, zdrave, osobe.

U dijelu Vlade RH-a razmišlja se i o postrožavanju zakonskih sankcija za one koji se ne pridržavaju pravila samoizolacije i time ugrožavaju zdravlje stanovništva. To dovoljno govori o ozbiljnosti cijele situacije u Hrvatskoj.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je kako posjeduju podatke o svima koji su u samoizolaciji te kako će ih proslijediti MUP-a kako bi i policija mogla izaći u kontrolu.

Prema dostupnim informacijama u Hrvatskoj postoje efikasne tehničke mogućnosti kontrole pridržavanja mjera samoizolacije za one kojima su određene. Primjerice, kontrole kretanja osoba lokacijom mobilnih telefona.

.

.

.

.

.

.

.

.