Spasili prvog oboljelog Talijana od Korone: Ovako su ga liječili…

Prvooboljeli Talijan još se oporavlja, ali su mu izvadili intubacijsku cijev.

Njegovi liječnici podijelili su kako su ga liječili u zemlji u kojoj je zaraženi više od 12 tisuća ljudi…

Talijanski Corriere della Sera razgovorao je s liječnicima koji se brinu za prvog pacijenta koji je u Italiji obolio od korone.

To su dr. Francesco Mojoli i dr. Raffaele Brunorade u bolnici San Matteo u Paviji. Muškarac (38) je na odjelu intezivne njege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. veljače, ali do 9. ožujka više nije trebao intubacijsku cijev za disanje i oporavlja se.

– Korona može ozbiljno utjecati i na najmlađe. Mladi imaju više or.žja za borbu protiv: tretman ‘oživljavanja’ koji uključuje š*k-terapije koktelima antivi*usnih lijekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za liječenje HIV-a, lakše mogu podnijeti oni koji nisu već fizički oslabili – kazali su liječnici.

Da bi liječenje bilo uspješno, mora postojati kombinacija triju čimbenika: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, umjetno hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lijekova te odsutnost naknadnih komplikacija – objasnili su.

– Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi liječenje je teže ako postoje i komplikacije u liječenju drugih organa poput srca, jetre i bubrega – kazali su liječnici.

– Kritično ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri tjedna te su liječnici uspjeli shvatiti tijek bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom slijedi duga faza stabilizacije i konačno slijedi poboljšanje.

On je sad u jedinici postintenzivne njege u San Matteu i nalazi se u fazi koju liječnici nazivaju ‘odvikavanjem’, u kojoj se š.k terapije postupno obustavljaju. Sam diše i u polusvijesti je.

– On je postao simbol činjenice da se korona može liječiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju – zaključili su.

.

.

.

.

.

.

.