Naučnici napokon dali mišljenje: Da li visoke temperature zaustavljaju Koronu

Studija Univerziteta Sun Yat-sen u kineskom Guangzhou otkriva da određena temperatura pogoduje širenju ovog virrsa, piše South China Morning Post.

Studija, koja je objavljena prošlog mjeseca i koja još mora proći recenziju, sugeriše da toplina ima značajan utjecaj na koronu te da bi toplina mogla utjecati na njegovo širenje.

On je, kako se navodi u studiji, osjetljiv na visoke temperature, koje bi mogle utjecati na sprečavanje njegovog širenja u zemljama s toplijom klimom, dok bi zemlje s hladnijom klimom trebale uvesti strože kontrole po pitanju viiusa.

U mnogim zemljama svijeta vlade i stručnjaci se nadaju da će se broj oboljelih smanjivati s toplijim vremenom, no druga studija koju je objavila grupa istraživača, među kojima je i epidemiolog Marc Lipsitch Univerziteta Harvard, otkriva da je širenje koronavirusa moguće i u područjima s različitom količinom vlage u zraku.

“Same vremenske prilike, poput povećanja temperature i vlažnosti zraka neće nužno utjecati na opadanje broja zaraženih od korone bez implementacije zdravstveno javnih mjera”, navodi se u toj studiji.

Naime, grupa naučnika svoju studiju temelji na podacima svakog slučaju koronavirusa koji je potvrđen između 20. januara i 4. februara, što uključuje više od 400 kineskih gradova i regija.

Podaci su uspoređeni s meteorološkim podacima za januar, a analiza je pokazala da je broj zaraženih narastao dok je temperatura zraka iznosila 8.72 stepeni Celzijevih, da bi nakon toga broj zaraza počeo padati.

“Temperatura zraka ima utjecaj na okolinu u kojoj ljudi žive te ona može imati i ulogu po pitanju kontrole epidemija”, navodi se u studiji.

Hassan Zarakaet, stručnjak Centra za infektivne bolesti na američkom Univerzitetu Beirut, tvrdi pak da toplije i vlažnije vrijeme može utjecati na manji prenos korone.

“Još uvijek učimo o tom virusu, ali ono što znamo o drugim koronavirusima može nam biti od pomoći”, tvrdi Zarakaet.

“Ako nam vremenske prilike uspiju pomoći u smanjivanju prenosa virusa, onda možemo zaustaviti njegov daljnje širenje”, tvrdi.

Mike Ryan, šef odjela za hitne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, poručio je javnosti da se pretjerano ne nada da će epidemija nestati automatski s dolaskom ljeta.

“Moramo pretpostaviti da će se viius i dalje širiti. Davali bi ljudima lažnu nada kada bismo rekli da će on nestati poput prehlade, no ne možemo to tvrditi jer za to još ne postoje dokazi”, kazao je.

.

.

.

.

.

.