MUŠKARAC (44) UMRO OD BAKTERIJE KOJA “JEDE” MESO: Javi se kad se posječete – ovo su simptomi

Saznajte sve o bakteriji koja jede meso i koji su simptomi nekrotizirajućieg fasciitisa.

Muškarac star 44 godine preminuo je od infekcije izazvane bakterijom koja bukvalno “jede” meso. Ovi patogeni prvo napadaju krvne sudove izazivajući trombozu, a koja zatim ometa dotok krvi u tkiva, fasciju (opna koja obavija mišiće i grupe mišića) i mišiće, i na kraju prekida dotok krvi.

O kakvoj infekciji je riječ?
Bakterija, koja se naziva nekrotizirajući fasciitis, po riječima ljekara jeste retka infekcija kože i tkiva i može brzo da usmrti osobu ako se ne liječi na vrijeme. Muškarac iz Kalkute koji je preminuo usljed ove infekcije je zadobio povredu nekoliko dana ranije, kada mu je gvozdena šipka zasekla donji dio kuka prilikom pada iz voza. Kako se infekcija brzo širila, kroz nedelju dana je završio u bolnici, pred ljekarima koji su se praktično češali po glavi od šoka šta mu se dešava.

“Pacijent je bio u teškom respiratornom distresu i veoma toksičnom stanju. Odmah smo ga primili u jedinicu intenzivne hirurške njege, stavili ga na ventilaciju i bez odlaganja započeli liječenje”, rekao je profesor hirurgije dr Himansu Roj.

Doktori su istragom otkrili da je nekrotizirajući fasciitis izazvao ogromnu infekciju koja je zahvatila njegove donje udove i genitalnu oblast. Himansu je rekao da su se  kod pacijenta ove smrtonosne bakterije već ozbiljno proširile kad je stigao kod specijalista. “neprijatelji” su ušli u meka tkiva kroz pukotinu na koži.

Iako su mu davani jaki antibiotici i druga potporna terapija, on nije preživio, rekao je dr Roj.

Kako se nekrotizirajući fasciitis širi?

Stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti napominju da infekcija uzrokovana nekrotizirajućim fasciitisom napada krvne sudove izazivajući tako trombozu, a koja zatim blokira dotok krvi u tkiva, fasciju i mišiće. Rezultat je da se potpuno prekida dotok krvi i da mišići umiru, bukvačlno kao da ih je nešto izjelo. Precizna dijagnoza, brz tretman antibioticima i hitna operacija su od ključnog značaja za zaustavljanje ove infekcije.

Doktori napominju i da nekrotizirajući fasciitis može da dovede do sepse, šoka, otkazivanja organa ili čak doživotnih komplikacija zbog gubitka udova ili ozbiljnih ožiljaka zbog hirurškog uklanjanja inficiranog tkiva. Podaci CDC-a pokazuju da je, uprkos liječenju, otprilike jedan od pet osoba sa ovim stanjem umrla od infekcije. Stručnjaci kažu i da bakterije najčešće ulaze u tijelo kroz “pukotine” na koži, a evo i koje:

-posjekotine i ogrebotine;
-opekotine;
-ujedi insekata;
-ubodne rane uključujući i one nastale injekcijama;
-hirurške rane.

Simptomi infekcije

Simptomi infekcije, za koju i sami stručnjaci kažu da se “širi poput šumskog požara”, uključuju:

-crveno, otečeno područje kože koje se brzo širi;
-jak bol;
-visoka temperatura;
-čirevi ili plikovi;
-gnoj ili curenje iz zaraženog područja;
-vrtoglavica;
-umor i malaksalost;
-dijareja ili mučnina.

Kako spriječiti razvoj infekcije?

Pošto ne postoje vakcine za sprječavanje infekcija, uključujući nekrotizirajući fasciitis, rane moraju brzo da zarastu kako ne bi prerasle u opasne infekcije. Evo šta možete da urdite kad ase posječete ili povredite, a što će pomoći da sprečite pojavu nekrotizirajućeg fasciitisa:

-uvijek čistite posjekotine i povrede sapunom i vodom;
-mijenjajte u slučaju da često kvasite mesto, moraju da budu suhi;
-izbjegavajte direktan kontakt vode i povrijeđenog dijela.

MONDO