Mladiću u bolnici greškom probušili crijeva, pa plućno krilo: Porodica sluti na najgore

Marku Stojanoviću (30), pacijentu iz ćuprijske bolnice, ljekari u Beogradu i dalje se bore za život, saznanje Nova.rs od njegove porodice.

On je u ponedjeljak 24. oktobra, tokom kolonoskopskog pregleda u Ćupriji, zapao u komu, u kojoj je već peti dan.

Markova porodica noćima ne spava zbog strepnje za njegov život, a od svakog telefonskog poziva “zaledi im se krv u žilama“, od straha da ne saznaju najcrnje vijesti, jedva je smogla snage da kaže njegova supruga Nikolina.

Sad samo čekamo i molimo se Bogu da se izvuče. Marko je iz vještačke kome sad upao u duboku komu. Ljekari se ne usuđuju da nam daju bilo kakve prognoze, znamo samo da je kritično“, teško uzdišući, kratko je rekla njegova supruga.

Markov život visi o koncu već pet dana, a njegova porodica tvrdi da je u životnu opasnost dospio greškom ljekara u ćuprijskoj bolnici.

Šta se sve desilo Marku?

Kako je ranije ispričala Markova supruga Nikolina, on je na pregled otišao ‘’zdrav i prav’’, a tokom kolonskopije, ljekari su mu, kako je navela, probušili crijeva.

Poslije tih komplikacija, Marko je hitno prebačen na hirurgiju, gdje mu je, prema njenim riječima, probušeno i plućno krilo prilikom intubacije.

Postalo je kritično, nisu mogli da ga probude iz anestezije i hitno su ga prebacili u Kragujevac“, jecajući je ispričala ranije.

Ona je dodala da je njegovo zdravstveno stanje bilo toliko loše, da su ga u Kragujevcu “čak tri puta reanimirali“.

Zbog ozbiljnosti situacije, Marko je iz kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra na dalje lječenje prebačen u Beograd, gdje mu se ljekari još uvijek bore za život.

Markova porodica najavala je da će zbog nesavesnoog lječenja i stručne greške, tužiti bolnicu i ljekare u Ćupriiji.

Bolnica ne negira da je došlo do greške

U Opštoj bolnici u Ćupriji su na pitanje Nova.rs, u vezi sa komplikacijam prilikom Markovog pregleda, odgovorili da je pokrenut postupak vanredne unutrašnje provjere kvaliteta stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga, kao i da su o svemu obavijestili Ministarstvo zdravlja i zdravstvenu inspekciju.

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Sbije, dr Rade Panić, za Nova.rs je izjavio da porodica ima pravo na istinu i da prema zakonu mogu da zatraže i dobiju kompletan prepis ljekarske dokumentacije.

Ovo je medicinski slučaj koji treba da se ispita. Porodica mora da dobije informacije da li je bilo nesavijesnog lječenja, da li je liječenje bilo po protokolima i da li je došlo do greške ljekara ili bilo koga ko je učestvovao u liječenju. Oni moraju da zatraže dokumentaciju, a ukoliko se ustanovi da je bilo greške, odgovorni moraju da snose sankcije“, rekao je dr Panić.

On je istakao i da porodica cijeli slučaj može da prijavi zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja, kao i da uz odgovarajuće dokaze pokrene sudski postupak.