KRALJ ČARLS TRAŽI VRTLARA ZA BUCKINGHAMSKU PALAČU: Pogledajte koju platu nudi

Kralj Charles raspisuje oglas za “upravitelja vrtova” u Buckinghamskoj palači i nudi platu od 40.000 funti godišnje – to je oko 90 hiljada maraka godišnje, ili oko 7.500 maraka mjesečno

Monarh, koji je poznat po razgovoru sa svojim biljkama, traži nekoga ko ‘strastveno voli biljke’ da radi u palači 39 sati sedmično.

Oglas na kraljevskoj web stranici kaže: “Kao upravitelj vrtova, bit ćete odgovorni za održavanje i prezentaciju vrtova Buckinghamske palače prema iznimnim standardima. Bit ćete ponosni gledajući hiljade ljudi kako uživaju u njima na vrtnim zabavama.”

Uloga se opisuje kao briga za ‘vrtove vrijedne divljenja’, dok radi za ‘svjetski poznatu instituciju’.

Ova uloga uključuje održavanje travnjaka i brigu o rubovima grmlja, trava i ruža.

“S predanošću hortikulturi, bit ćete fokusirani na realizaciju naših projekata za očuvanje i poboljšanje bogate bioraznolikosti naših vrtova”, stoji u oglasu. “Ako ste strastveni prema biljkama kao i prema ljudima, ova će vas uloga nadahnuti da postignete uspjeh.”

U međuvremenu se i u dvorcu Windsor traži upravitelj vrtova i rasadnika koji također treba imati ‘strast iprema biljkama i ljudima’, a plata je nešto niža i iznosi 38.000 funti godišnje – oko 85.000 maraka godišnje ili sedam hiljada maraka mjesečno.

Posao uključuje brigu o Moat Gardenu i historijskih zbirci sobnih i vanjskih biljaka i komercijalnih usjeva za proizvodnju u Windsor Farm Shopu.