BAKA PO MAJCI: Zašto nam je obilježila djetinjstvo i zašto nas više voli od očeve majke!

Između unučeta i majčine majke osim ljubavi i pažnje, postoji još nekoliko posebnih veza

Ako ste imali sreće da odrastate uz svoju baku, vaša sjećanja na djetinjstvo vjerovatno su ispunjena divnim, emotivnim asocijacijama na sigurnost i uživanje.

Uz sve poštovanje majke našeg oca, da li vam je ikada palo na pamet da postoji (biološka) razlika između nje i bake po majci? Ako je vjerovati naučnicima, između unučeta i majčine majke osim ljubavi i pažnje, postoji još nekoliko posebnih veza!

Neosporna genetika

Geni praktično predstavljaju jedinice naslijeđa sastavljene od DNK. Genetičari kažu da unuci sa bakama i dekama dijele u prosjeku 25 odsto DNK. Gene naslijeđujemo i od baka i od deka, ali najviše od bake po majci, tvrde stručnjaci, jer njihovi geni imaju moćniji uticaj na potomke djece.

Naučnici vjeruju da je to zbog “veze po X hromozomu”. Naime, baka po majci prenosi na djecu 25 odsto X hromozoma na unuke i ženskog i muškog pola, dok baka po ocu prenosi jedan X hromozom na ženske unuke, a na muške prenos hromozoma ne postoji.

Šta to smeta u odnosu unuka i očevih roditelja?

Postoji više teorija, ali najveći broj naučnika veruje da je u pitanju “očinska neizvjesnost”, odnosno sljedeće – majka i njena majka 100 odsto su sigurne da odgajaju svoje dijete, dok očevi i njihove porodice u to podsvjesno nisu uvijek sigurni, zbog toga što nisu oni strana koja učestvuje u rađanju.

Sasvim posebna bliskost

Bake po majci bliskije su sa unucima, vjeruju naučnici. U mnogim porodicama, upravo majčina majka nosi veću odgovornost za djecu i provodi najviše vremena s njima, ulaže u njih i više brine o vaspitanju i odgajanju unuka od bake po ocu.

Jedinstvena uloga

Jedna čileanska studija pokazala je da smo od sva četiri roditelja naših roditelja najprivrženiji baki po majci, jer geni “preskaču” jednu generaciju (majku i oca), pa su možda baš zbog toga mnogi bolje slažu sa bakom i dekom nego sa roditeljima.

Da li se slažete sa tvrdnjama naučnika? Kakvo je vaše iskustvo? Imate li sreće da vam je baka još živa?

Podijelite sa nama u komentarima!

(Stil.kurir.rs)